Vánoční štola

Potřebujeme:

600 g polohrubé mouky, 200 ml teplého mléka (asi 35 C), 50 g cukru, 1 vejce, ¼ lžičky kardamonu, ½ lžičky pomleté ​​vanilkové kůry, ½ lžičky soli, 275 g změklého másla, 150 g rozinek, 50 g sekaných mandlí, 50 g kyseliny citrónové (krystalické), 2 PL rumu, 50 g kostek kandované pomerančové kůry, 100 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry

Jak na to:

Do mísy vsypeme mouku, v níž vyhloubíme jamku. Nalijeme kvásek z rozpuštěného droždí, cukru a mléka. Poprášíme moukou, dáme na 20 min kynout. Přidáme vejce, koření a nakonec sůl.
Vypracujeme tuhé těsto a dáme kynout na 15 minut. Rozinky smícháme s mandlemi, kyselinou citronovou, pomerančovou kůrou a rumem. Necháme nasáknout a pomalu vmícháme do těsta. Po 15 min kynutí vytvarujeme štolu z 20 cm dlouhého válce.
Ten dáme na 20-30 min do kynout a následně upečeme. Ještě horkou štolu potřeme 75 g másla a posypeme moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Jednoduchá vánoční štola, Novoroční bábovka, Vánoční tvarohová štola, Štola od koulidlo, Vánoční cukroví