Vánoční kapr na víně s marinádou

2.1.2012
Potřebujeme:

středně velkého kapra, 250 ml suchého vína (ryzlink), 1000 g brambor, 100 ml oleje (nejlépe olivového), 3 citróny, 2 česneku, nadrobno nasekanou zelenou petrželku, sušené oregano, rozmarýn, tymián, Podravku (sůl)

Jak na to:

Kapra vykuchat, omyjeme a očistíme od šupin. Na povrchu kůže z obou stran nařežeme pásky na každých 3 cm. Povrch i vnitřek osolíme Podravku (solí).
Na dno ohnivzdorné mísy nalijeme 200 ml vody, 200 ml bílého vína a 50 ml oleje. Smícháme to s jedním prolisovaným česnekem, petrželkou, špetkou sušeného oregana, rozmarýnu a tymiánu. Do toho nálevu uložíme celého kapra a dáme péct asi na 40 min do vyhřáté trouby.
Marinádu na zalévání upečeného kapra připravíme ze šťávy z 3 citrónů, 50 ml vína, 50 ml oleje, protlačeného česneku a petrželky. Přelijeme jí upečeného kapra, ozdobeného petrželkou. Podáváme s opečenými bramborami nebo bramborovým salátem s dušenou rýží.

Podobné recepty:

Kapr na víně, Kapr po domácku, Vánoční kompot, Kapr na bramborách a víně, Novoroční bábovka