Mřížkovaný koláč

2.1.2012
Potřebujeme:

120 ml mléka, 100 g mletého máku, 220 g polohrubé mouky, 125 g rostlinného tuku na pečení nebo másla, 50 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce citronové šťávy, 40 g kryst.cukru, 500 g švestek, moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Mletý mák zalijeme mlékem, promícháme a necháme vychladnout. Z mouky, tuku, moučkového cukru, 1 až 2 PL studené vody a ze žloutků vypracujeme na desce hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu 30 min odležet.
Třetinu těsta odložíme stranou, zbytek vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu vystlanou papírem na pečení. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 C asi 15 min. Z bílků, citronové šťávy a kryst.cukru vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do máku.
Předpečený koláč potřeme makovou náplní a obložíme vypeckovaných, na čtvrtky nakrájenými švestkami. Povrch ozdobíme mřížkou ze zbylého těsta, dáme zpět do trouby a pečeme dalších 20 až 30 min. Vychladlý koláč pocukrujeme a nakrájíme.

Podobné recepty:

Kynutý koláč bez kynutí, Koláč müsli, Jablkový koláč, Rychlý koláč z jablek, Mražený koláč