Krémový dort s pistáciemi

2.1.2012
Potřebujeme:

Těsto: 100 g čokolády na vaření, 3 vejce, 100 g kryst.cukru, 2 lžíce rumu, 60 g hladké mouky, 60 g škrobové moučky, 1 lžičku prášku do pečiva
Krém a obložení: 5 plátků želatiny, 100 g kryst.cukru, 500 ml mléka, 1 balíček vanilkového pudinku, 300 ml smetany, 4 hrušky, 300 ml bílého vína, 40 g kryst.cukru, 1 tyčinku skořice, 1 balíček dortového želé
Krokant: 60 g pistácií, 75 g kryst.cukru

Jak na to:

Čokoládu nalámeme a ve vodní lázni rozpustíme. Vejce, cukr a rum dáme do mísy a šlehačem šleháme minimálně 8 min, dokud není směs jemně nadýchaná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme. Rozpuštěnou čokoládu opatrně smícháme s moučnou a vaječnou směsí. Dáme do kulaté formy vystlané papírem na pečení. Pečeme v troubě předehřáté na 175 C přibližně 25 min. Vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Želatinu namočíme do studené vody. Mezitím dáme cukr do hrnce, za stálého míchání necháme zkaramelizovat a odstavíme.
Pudinkový prášek rozmícháme s pěti lžícemi mléka. Zbylé mléko opatrně přilijeme ke karamelu a necháme převařit. Přidáme rozmíchaný pudinkový prášek a ještě jednou krátce povaříme. Odstavíme a vmícháme vyždímané želatinu. Hrnec postavíme do studené vody a za stálého míchání vychladíme.
Hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadérek. Svaříme víno s cukrem a se skořicí. Přidáme hrušky a vaříme 3 až 4 minuty. Vyjmeme a necháme vychladnout.
Šlehačku vyšleháme do tuha. Vychladlé hrušky vějířovitě nařízneme. Karamelový pudink rozšleháme ručním šlehačem a zapracujeme do něj šlehačku.
Kolem korpusu obepne boční stěnu formy a nalijeme krém. Něj poklademe hrušky. Dortové želé rozpustíme ve 4 PL vody. Víno, ve kterém se vařily hrušky, převaříme, odstavíme a za stálého míchání přilijeme želé. Necháme přejít varem a směs nalijeme na hrušky. Dáme nejméně na 2 hodiny vychladnout.
Pistácie nasekáme, cukr zkaramelizujeme. Pistácie rozprostřeme na pečící papír a polijeme karamelem. Necháme vychladnout. Z dortu odstraňuje boční stěnu formy, z boků dort ozdobíme nasekanými pistáciemi a karamelem.

Podobné recepty:

Tiramisu, Jogurtový dort s broskvemi, Jogurtový dort s broskvemi, Bleskový dort, Super dort