Listové těsto

Potřebujeme:

250 g rostlinného tuku na pečení, 250 g hladké mouky, 1 žloutek, 1 PL octa (nebo 2 lžíce citronové šťávy), 6 PL ody, špetku soli

Jak na to:

Čtvrtinu mouky zpracujeme s tukem na bochník, který necháme v chladu ztuhnout. Zbytek mouky dáme na vál, uděláme do ní důlek, přilijeme vodu, přidáme sůl, ocet a rozšlehaným žloutek. Prsty zpracujeme na vláčné těsto.
Po krátkém odležení ho rozválíme na čtverec, doprostřed položíme na menší čtverec upravené tukové těsto, okraje většího čtverce složíme na sebe jako obálku a přitiskneme.
Těsto zlehka rozválíme a třikrát do sebe složíme po délce i po šířce. Toto opakujeme ještě dvakrát, vždy po 30 min po odležení v chladničce. Pečeme podle velikosti a náplně, 10 až 45 min při teplotě 190 C až 220 C.

Podobné recepty:

Listové sýrové tyčinky, Tajemství v listovém těstě, Tvarohové řezy, Párky v listovém těstě, Listové těsto se šunkou a pórkem