Skalický trdelník

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 5 žloutků, 20 g droždí, 200 g ořechů, 150 g kostkového cukru, 1 vejce na potření, vlažné mléko, moučkový cukr na posypání, sůl

Jak na to:

Do mouky přidáme cukr, rozdrobené droždí, vlažné mléko, žloutky, sůl a máslo. Vypracujeme tužší těsto jako na vánočku a necháme ho na teplém místě vykynout. Potom těsto na pomoučněném prkénku rozdělíme na 5 stejných kousků a zformujeme z nich bochníky.
Bochníky přikryjeme ubrouskem a necháme znovu vykynout.
Potom je rozvalíme na válečky o tloušťce prstu a navine těsně vedle sebe na speciální omaštěné plechové nebo dřevěné válce, které položíme na zvláštní podstavce. Navinuté těsto necháme podkynout a pak ho potřeme rozšlehaným vejcem, obalíme sekanými ořechy a rozdrceným kostkového cukru.
Těsto pečeme v troubě tak, že válce, které mají na konci čtyřhranný výstupek, dáme na zvláštní podstavce. Během pečení je obracíme aby se těsto peklo rovnoměrně.
Upečené trdelník stáhneme z válce pokrájíme na kroužky a posypeme moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Nosislavský trdelník