Pomerančové dortíčky

6.11.2012
Potřebujeme:

200 g hladké mouky, 140 g rostlinného tuku, 70 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry, pomerančový džem, šlehačku a měsíčky pomeranče na ozdobení
Pomerančový lák: 400 ml 100% pomerančového džusu, 100 ml vody, 70 g krystalového cukru, 2 lžičky želatiny (navršené)

Jak na to:

Mouku smícháme s cukrem, přidáme studený pokrájený tuk, žloutek, pomerančovou kůru a vypracujeme hladké těsto.
Vložíme ho do mikrotenového sáčku a necháme 2 hodiny odpočinout.
Potom těsto rozválíme na tloušťku 3 mm, pokrájíme, vyložíme dno a boky formy a pečeme 12 minut při teplotě 180 ° C.
Po mírném vychladnutí dortíčky potřeme džemem, pak polijeme želatinou a necháme ztuhnout. Nakonec jejich ozdobíme šlehačkou a měsíčky pomeranče.
Pomerančový lák: Želatinu zalijeme vodou a necháme nabobtnat.
Pak ji v horké vodní lázni rozpustíme, ale už nevaříme. Přidáme džus, ve kterém jsme rozpustili cukr, a když začne želatina tuhnout, nalijeme ji na dortíky.
Pomerančový džem můžeme nahradit meruňkovým džemem, který svaříme s nastrouhanou pomerančovou kůrou nebo přeslazenou pomerančovou kůrou - oranž.

Podobné recepty:

Borůvkový likér, Christmas punch, Medový ovocný fitness nápoj, Léčivý likér pro zlepšení chuti k jídlu, Curacao (kyrasó)