Punčový dort

3.1.2012
Potřebujeme:

7 vajec, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 140 g krupicové mouky, 20 g kakaa, 150 g krystalového cukru na sirup, 100 ml rumu, malinovou šťávu, 150 g vlašských ořechů, 80 g malinového džemu, tuk na vymazání formy, mouku na vysypání formy
Poleva: 200 g práškového cukru, 2 lžíce rumu

Jak na to:

Žloutky, práškový a vanilkový cukr utřeme a zlehka přidáme tuhý sníh z bílků. Přisypeme mouku a vše dobře promícháme. Z těsta odebereme jednu třetinu, přidáme k ní kakao, nalijeme ji na plech vyložený papírem a upečeme ve vyhřáté troubě. Zbylé těsto nalijeme do vymazané, moukou vysypané dortové formy a také upečeme.
Zatímco se peče korpus, vychladlý kakaový plát nakrájíme na kostičky, polijeme jejich připraveným sirupem (krystalový cukr rozpustíme ve 150 ml vody), přidáme rum, mleté ​​ořechy a tolik malinové šťávy, aby vznikla vláčná vlhká masa. Vše spolu dobře promícháme.
Upečený korpus pak podélně rozkrojíme, na spodní díl navrstvíme kakaově-rumovou náplň a zakryjeme ji druhou polovinou korpusu.
Povrch dortu natřeme malinovým džemem a rumovou polevou, kterou připravíme z práškového cukru, 1 lžíce vařící vody a rumu mícháním nad mírným ohněm do zhoustnutí (asi 30 minut).

Podobné recepty:

Punčový dort pro tatínka, Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Punčový likér