Karamelový dort

21.11.2011
Potřebujeme:

Těsto: 7 vajec, 7 lžic krystalového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 / 4 lžičky kypřícího prášku, 2 lžíce oleje
Krém: 300 g krystalového cukru, 1 l mléka, 1 Zlatý klas, 7 lžic polohrubé mouky, 150 g másla
Karamelová omáčka: 500 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce krystalového cukru Na ozdobu: čerstvé jahody, nastrouhanou čokoládu

Jak na to:

Bílky s cukrem do tuha vyšleháme. Po jednom přidáme žloutky a šleháme 5-10 minut do husté pěny. Po částech přimícháme mouku, prosít kakao, kypřící prášek a olej. Těsto přelijeme do silikonové formy tvaru srdce (objem 2 l) a ve vyhřáté troubě upečeme. Cukr necháme v hrnci zkaramelizovat do světlehnědá a zalijeme ho polovinou mléka. Karamel necháme rozvařit, pak přimícháme ve zbylém mléce rozkvedlanou mouku se Zlatým klasem. Vaříme 2-3 minuty na hustou kaši, kterou necháme vychladnout. K vlažné kaši přišleháme máslo. Upečený vychladlý korpus podélně rozřízneme, naplníme karamelovým krémem a opět slepíme. Krémem natřeme i celý povrch i boky dortu. Na boky dortu naneseme nastrouhanou čokoládu, vrch ozdobíme jahodami a karamelovou šlehačkou. Připravíme ji z 2 lžic cukru, které necháme zkaramelizovat, zalijeme 2-3 lžícemi vody a rozvaříme na hustou kaši. Smetanu vyšleháme, přidáme k ní 1-2 lžíce vychladlé karamelové kaše a zašleháme.

Podobné recepty:

Pudingové kostky, Karamelový dort, Karamelový řez, Pudingové kostky, Francouzské kostky