Berlínské šišky se švestkovými povidly

Potřebujeme:

¼ l mléka, 1 kostku droždí, 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, špetku soli, 4 lžíce oleje, 2-3 žloutky, mouku na posypání desky, 100 g švestkových povidel, 1 bílek, 75 g moučkového cukru na posypů, 1-2 lžíce citronové šťávy

Jak na to:

Mléko zahřejeme. Do vlažného mléka zamícháme droždí.
Mouku, 50 g cukru, sůl, olej a vaječný bílek dáme do jedné mísy.
Přidáme kvasnic mléko a vše spolu promícháme. Takto připravené těsto přikryjeme bavlněnou utěrkou a dáme na teplé místo nakynout.
Z těsta na vále posypaném moukou tvarujeme šišky, které naplníme povidly. Naplněné koblihy poklademe na ubrousek posypaný moukou, přikryjeme jejich ubrouskem a necháme ještě 20 minut kynout. Smažíme v rozpáleném sádle z obou stran.
Hotové posypeme moučkovým cukrem nebo namočíme do berlínské polevy (cukr vymíchání s citronovou šťávou).

Podobné recepty:

Berlínské šišky se švestkovými povidly, Bramborové kuličky se švestkovými povidly, Makový dezert, Špaldové koláče , Perníková roláda