Jadranský dort

30.12.2011
Potřebujeme:

Těsto: 3 vejce, 60 g moučkového cukru, 60 g hladké mouky, 20 g kakaa, 2 lžíce oleje
Krém: 200 ml mléka, 100 g krupicového cukru, 20 g maizeny, 1 žloutek, 50 g mletých opražených lískových oříšků, 150 g másla, 300 ml šlehačky, 30 g cukru
Poleva: 100 g čokolády na vaření, 20 g ztuženého pokrmového tuku

Jak na to:

Těsto: Z 3 bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého opatrně přimícháme 30 g moučkového cukru. 3 žloutky a 30 g moučkového cukru utřeme do pěny a zlehka spojíme s bílkovým sněhem.
Přidáme prosátou mouku a kakao a za stálého míchání přiléváme olej.
Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme ve vyhřáté troubě.

Krém: krupičkový cukr, maizenu a 1 žloutek dobře rozmícháme v mléce a za stálého míchání přivedeme do varu. Hned odstavíme a kaši za občasného míchání necháme vychladnout.
Vychladlou kaši přidáme k změklé máslo a dohladka vyšleháme.
Do máslové hmoty přidáme mleté ​​oříšky. Krém nahrubo natřeme na těsto a necháme v chladu ztuhnout.
Smetanu na šlehání s cukrem ušleháme do tuha a natřeme
na krémovou vrstvu. Z čokolády na vaření a z tuku připravíme čokoládovou polevu a potřeme jí povrch dortu.
Když ztuhne, dort ozdobíme zbylou šlehačkou a celými lískovými oříšky.

Podobné recepty:

Jadranský dort, Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Piškotový dort