Francouzské karamelové kostky

11.1.2012
Potřebujeme:

6 vajec, 6 lžic krystalového cukru, 1 lžičku kakaa, 5 lžic polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 50 ml oleje
Náplň: 1 l vody, 3 vanilkové pudinky, 130 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa, 7 bílků
Šlehačkový krém: 4 lžíce krystalového cukru, 300 ml mléka, 2 šlehačky v prášku, strouhanou čokoládu na ozdobu

Jak na to:

Bílky s cukrem vyšleháme na tuhý sníh, přidáme olej, žloutky a zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakao. Těsto rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a moukou posypaný plech a upečeme.
Větší část vody dáme sevřít, přidáme 70 g krystalového cukru a balíček vanilkového cukru a ve zbývající vodě rozmíchané Zlaté klasy.
Do horké kaše postupně zapracujeme sníh ze 7 bílků a 60 g cukru. Do poloviny nádivky vmícháme kakao.
Na těsto natřeme nejprve světlou, a pak tmavou náplň a nakonec šlehačkový krém. Ten uděláme tak, že necháme zkaramelizovat cukr, zalijeme mlékem a rozvaříme. Do vychladlého přidáme šlehačky v prášku a vyšleháme. Povrch ozdobíme strouhanou čokoládou.

Podobné recepty:

Francouzské škvarky, Francouzské karamelové kostky, Francouzské karamelové kostky, Karamelové řezy, Karamelové-ořechové Šuhajdy