Mexické placky

Potřebujeme:

na 20 placek
5 hrnků hladké mouky, 1 / 2 sáčku kypřícího prášku, lžičku soli, 1 hrnek teplé vody, 125 g másla na pečení nebo 125 g masti bez škvarků

Jak na to:

Do nádoby si prosejte mouku, přidejte kypřící prášek a sůl. Jemně promíchejte vařečkou a vlijte hrnek teplé vody (ne vařící). Promíchejte a přidejte máslo nebo sádlo.
Po důkladném promíchání vyklopte z mísy na jemně pomoučněný vál nebo kuchyňskou linku, kde budete moci bez omezení těsto hníst. Hňette těsto přibližně 20 minut, aby v něm nezůstaly žádné hrudky, bylo jemné a nelepilo se. Pokud máte pocit, že se těsto lepí, posypávejte ho jemně moukou, tu zapracujte do těsta a postup opakujte, dokud nebude těsto nelepivé.
Až budete mít těsto uhnětené, vytvarujte ho do válcovitého bochníku, ze kterého si ukrajujte cca 2-3 cm kolečka. Ty pak vytvarujte do kruhu, dejte na pomoučněný vál a vyválejte kulatou placku s maximálním průměrem jako má vaše pánev, abyste pak neměli problém placky osmažit.
Pánev rozehřejte na maximum. Placky na ni ukládejte a zhruba po minutě otočte. Hotová placka má jemně nahnědlé (ne však načernalé) otoky a flíčky. Odložte ji na talíř, může být konzumována ihned.

Podobné recepty:

Mexické zapékané maso, Mexické špagety, Cuketové placky, Patizonové placky, Patizónové placky