Koblihy

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, citrónovou kůru z poloviny citronu, 40 g droždí, trochu mléka, 4 žloutky, 80 g moučkového cukru, 100 g másla, špetku soli, 2 PL rumu, 250 g meruňkového povidel, vanilkový cukr na posypání, sádlo, olej nebo ztužený pokrmový tuk na smažení

Jak na to:

Mouku zahřejeme na teplém místě, pak do ní nastrouháme citronovou kůru. Přidáme droždí rozmíchané ve vlažném mléce, žloutky, cukr, rozpuštěné máslo, sůl a rum.
Přilijeme tolik vlažného mléka, abychom vařečkou vypracovali vláčné těsto. Když se v těstě začínají vytvářet bubliny a nelepí se na nádobu ani na vařečku, trochu ho posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto na pomoučněném vále lehce vyválíme a z poloviny těsta kulatou formičkou vykrajujeme kolečka. Na druhé polovině cesta si nejprve formičkou označíme kolečka, do středu každého dáme kousek povidel, přikryjeme vykrojeným kolečkem, dokola prstem trochu stlačíme a opět formičkou vykrojíme.
Povidly naplněné šišky zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě nakynout. Smažíme je v horkém tuku v dostatečně velké nádobě. Když z jedné strany zrůžoví, hned je obrátíme
a osmažíme i z druhé strany.
Hotové vyjmeme, uložíme na čistý savý papír nebo ubrousek, aby se zbavili přebytečného tuku a posypeme vanilkovým cukrem.

Podobné recepty:

Račišdorfské opantance, Jogurtové koblihy, Koblihy, Masopustní koblihy, Borovanské koblihy