Pečené kuře s česnekem

Potřebujeme:

1 velké kuře, 60 stroužků česneku nebo 6 celých hlaviček, 8 středně velkých brambor, šťávu z půlky citronu, 1 bobkový list, 2 větvičky čerstvého tymiánu (může být i sušený), kousek másla, 8 PL olivového oleje, pepř, sůl
Krutony: 2 bagety, 100 g rozpuštěného másla

Jak na to:

Kuře opláchneme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme papírovým ubrouskem.
Do břišního otvoru vložíme bobkový list a tymián, přidáme 1-2 kostky studeného másla. Kuchyňským provázek svážeme kuřeti nohy-v mase tak zůstane více šťávy. Jelikož se křidélka zvyknou velmi rychle připalovat, založíme jejich dozadu.
Kuře potřeme citrónovou šťávou smíchanou s pepřem a dobře osolíme. Brambory očistíme a pokrájíme na silnější kolečka.
Česnek rozebereme na stroužky, ale neloupeme jejich.
Dno pekáče vyložíme kolečky brambor, na tento základ položíme kuře prsy nahoru a kolem rozložíme česnekové stroužky. Vše polijeme olivovým olejem. Přikryjeme, vložíme do horké trouby a pečeme asi 30 minut.
Po půl hodině pečení kuře odkryjeme, česnek opatrně promícháme a pečeme zhruba jeden a čtvrt hodiny, až je kuře i česnek měkké a kůže se zbarví do zlatohnědá. V průběhu pečení kuře potíráme vypečenou šťávou a česnek, případně i brambory, promícháme.
Mezitím si připravíme krutony: Bagetu nakrájíme na tenké plátky a obě strany potřeme rozpuštěným máslem. Poklademe je na samostatný plech a těsně před dopečením kuřete je asi na 10 minut vložíme do horké trouby a pečeme, až jsou zlatavé a křupavé.
Po dopečení vypneme troubu a kuře v ní chvíli necháme. Potom ho vyjmeme na nahřátý talíř a polijeme výpekem. Porcováno pomocí ostrého nože a servírovací vidličky. Podáváme s opečenými krutony, které vymačkáme několik opečených stroužků, a s bramborami, které díky výpeku z česneků a masa získali vynikající chuť.
Zbytek pečených česneků rozdělíme na talíře.

Podobné recepty:

Pečené chilli kuře, Italské kuře, Pečené kuře, Pečené kuře, Kuře na česneku