Lívance

Potřebujeme:

0,5 litru vlažného mléka, tři vejce, vanilkový cukr, hladkou mouku, půl kostky droždí, jednu vaničku tvarohu, moučkový cukr, Nutellu nebo podobný čokoládově-oříškový krém, jahodový kompot, olej na smažení

Jak na to:

Nejprve si připravíme těsto na lívance. Do větší mísy rozbijeme tři vejce, přidáme půl balíčku vanilkového cukru, půl litru vlažného mléka, dvě lžíce moučkového cukru, půl kostky droždí a přibližně 30 dekový hladké mouky. Vše spolu utřeme metličkou na hladkou hmotu bez bulek. Měla by být určitě hustší než těsto na palačinky, ale řidší než kynuté těsto. Pokud je hmota řídká přidáme mouku pokud je hustá přidáme mléko.
Těsto v míse zakryjeme a necháme nakynout. Zatím si připravíme tvaroh. Utřeme ho s druhou polovinou vanilkového cukru, dvěma lžícemi moučkového cukru a s kůrou z půl citronu na hladkou hmotu. Nejjednodušší je použít krémové odtučněné tvarohy. Pokud máte klasický hrudkovitý tvaroh budete potřebovat i lžíci smetany či mléka a možná i mixér. Vymíchání tvaroh by měl být zcela hladký a přitom hustý.
Otevřeme jahodový kompot a slijeme šťávu. Těsto na lívance už mezi tím vykynulo. Z vykynutého těsta na pánvi nebo na lívanečníky smažíme na horkém oleji lívance. Do zlatová z obou stran. Ukládáme je na ubrousek, která z nich vysaje přebytečný olej a ještě horké je z jedné strany natíráme Nutellu.
Vymíchaný tvaroh přeneseme do zdobícího sáčku nebo trubky s hvězdicovým hrotem. Na ztuhlou Nutellu nastříkáme kolečko tvarohu. Do středu každého kolečka umístíme odkapanou jahodu.

Podobné recepty:

Kefírové lívance, Jogurtové lívance, Šunkové lívance, Kuřecí lívance, Rychlé lívance