Vánočka s mandlemi a rozinkami

Potřebujeme:

750 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 150 g tuku, 4 žloutky, 50 g droždí, 100 g mandlí, 100 g rozinek, 3 / 8 l mléka, 5 g soli, vanilkový cukr, 1 vejce, tuk na plech

Jak na to:

Z trochy cukru, mléka, 2 lžic mouky a droždí si připravíme kvásek. Ve vlažném mléce rozpustíme sůl, cukr, vanilkový cukr, tuk a nakonec do něj zamícháme žloutky. Připravenou směs nalijeme do mísy na prosátou mouku a přidáme kvásek. Vařečkou suroviny smícháme.
Těsto mícháme, dokud se nelepí na vařečku. Přendáme ho na pomoučněný vál a ještě vypracujeme rukama. Těsto musí být tužší a nesmí se chytat rukou ani podložky. Takto připravené těsto necháme asi 3 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 částí, z nichž vytvarujeme stejné pásy.
Spodní část vánočky pleteme ze 4 pramenů, přendáme na vymazaný plech (vyložíme papírem, aby se těsto nepřilepovalo - bude vysoké). Hřbetem ruky s nataženými prsty uděláme do středu culíku rýhu, do níž nasypeme část spařených mandlí a rozinek. Do ní dáme další cop upletený z 3 pramenů. Znovu uděláme zády rukou rýhu a nasypeme mandle a rozinky. Poslední díl cesta rozdělíme na polovičku a vytvarujeme 2 tenčí prameny, které stočíme.
Mandlemi a rozinkami nakonec můžeme posypat i vrch vánočky.
Aby se vánočka během pečení nerozpadla, propíchneme ji špejlí asi na 3-4 místech po délce.
Upletenou vánočku necháme ještě na plechu asi ¾ hodinu odpočinout.
Nakonec ji potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 1 a ½ hod..
Po úvodních 10 min zapečení při 220 ° C snížíme teplotu na 180 ° C.
Před koncem pečení můžeme vánočku zakrýt pečícím papírem nebo alobalem.

Podobné recepty:

Tvarohová vánočka, Jablkový salát s mandlemi, Vánočka s mandlemi a rozinkami, Babiččina vánočka, Vánočka a mazanec