Kynutý jablečný koláč s ricottou

Potřebujeme:

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 1 / 2 kostky kvasnic, 1 vajíčko, citrónovou kůru z 1 citronu, 100 g rozpuštěného másla nebo Hery, 250 ml vlažného mléka, 3 špetky soli, 3 lžíce moučkového cukru
Plnka1: 250 g ricotty, 2 vanilkové cukru
Plnka2: 250 g mletého máku, cca 1 až 1,5 dcl horkého mléka, cukr podle chuti
Plnka3: 7-8 ks velkých jablek, cukr podle chuti, 1 skořicový cukr, mandlové lupínky na ozdobu

Jak na to:

Z asi 1dcl vlažného mléka, špetky soli, lžičky cukru, mouky a kvasnic uděláme kvásek, který po vykynutí smícháme s ostatními surovinami na těsto a na teplém místě necháme nakynout.
Nakynuté těsto vyválíme na papíře na pečení a přeneseme na plech. Ricottu utřeme s cukrem a naneseme na těsto. Umletý mák ocukrujeme podle chuti a zalijeme vařícím mlékem. Makovou nádivku rozetřeme na ricottovú.
Jablíčka oloupeme a na hrubším struhadle nastrouháme. Přidáme k nim cukr, kdo chce může i rozinky a zamícháme. Jablečnou náplň navrstvíme na makovou a vrch posypeme skořicovým cukrem. Posypeme mandlovými lupínky, můžeme i nasekanými oříšky a dáme péct do trouby na cca hodinu.

Podobné recepty:

Koláč jako kynutý, co nekyne, Jablečný koláč kynutý, Skoro kynutý rychlý koláč, Kynutý koláč bez kynutí, Jablečný koláč