Staročeský hovězí jazyk

8.2.2012
Potřebujeme:

1 hovězí jazyk, 20 dkg kořenové zeleniny, 200 g křenu, 2 housky, 4 žloutky, 100 g mandle, 3 dcl smetany, 3 dkg medu, 3 hřebíčky, 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, zázvor, sůl

Jak na to:

Kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme. Dáme do hrnce s vodou a přidáme med, hřebíček, pepř, zázvor a sůl.
Do toho vložíme hovězí jazyk (vody má být tolik, aby byl jazyk ponořen celý). Uvaříme ho do měkka. Potom ho vyjmeme a hned oloupeme (čím je chladnější, tím hůře se loupe).
Do vývaru přidáme žemle, aby se rozmočili. Vývar propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme na hustou omáčku. Již dále nevaříme pouze do něj přimícháme smetanu, ve které máme zamíchány žloutku.
Jazyk nakrájíme na plátky. Podáváme zalitý omáčkou, posypaný nastrouhaným křenem a nasekanými opraženými mandlemi. Zajídáme chlebem nebo knedlíkem.

Podobné recepty:

Staročeský hovězí jazyk, Uzený jazyk, Telecí jazyk s omáčkou, Vepřová mísa na kysaném zelíčku, Fazolový hrnec