Bramborovo-masové kuličky s kysaným dušeným zelím

14.2.2012
Potřebujeme:

polohrubou mouku, hladkou mouku, strouhanku, 2 vejce, brambory cca 7 kusů, česnek, majoránku, vegetu, na kostičky nakrájenou uzenou rolku nebo jiné uzené maso či klobásu, dobře propečenou slaninu, trošku oleje

Jak na to:

Brambory nastrouháme na struhadle (většinu tak jak se strouhají na halušky a ze dvou nastrouháme na jemném struhadle, jako když strouháte mrkev). Vymačkáme vodu z brambor. Přidáme hladkou mouku i polohrubou, strouhanku, vejce a česnek.
Dochutíme solí, příp. vegetou. Nasypeme majoránku a dobře promícháme. Těsto nesmí být ani velmi řídké no ani ne husté, aby nebyly kuličky tvrdé. Nakonec dáme nakrájenou uzenou šunku, klobásku nebo maso.
Z takto připravené směsi začneme tvarovat kuličky. Kuličky trošku obalíme v hladké mouce. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s troškou soli a zkusíme dát jednu kuličku, zda se náhodou nerozpadne ve vodě, pokud ano v tom případě je třeba přidat mouku.
Kuličky třeba vařit pomalu a jsou hotové, když vyjdou navrch hrnce. Pokud máme kuličky uvařené, tak je polijeme slaninou, kterou jsme připravili zvlášť na pánvi s trochou oleje.
Slaninka musí být dobře propečená. Jako přílohu podáváme kysané dušenou zelí.

Podobné recepty:

Masové kuličky s kysaným zelím, Moravský vrabec, Bramborové krokety s párky, Plněné bramborové koule se zelím, Čertové kuličky