Punčový dort

7.3.2012
Potřebujeme:

Piškotové těsto na rozdrobení: 5 vajec, 150 g krystalového cukru, 150 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva
Korpus: 5 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 5 PL vody, 1/2 lžičky prášku do pečiva
Sirup: 100 ml vody, 100 ml červeného sirupu, 4 PL rumu
rozinky, povidla (např. meruňkový nebo rybízový), punčovou polevu v prášku

Jak na to:

Upečeme piškotové těsto a po vychladnutí ji nakrájíme na čtverečky. Vložíme do misky a přidáme rozinky.
Připravíme si sirup: Smícháme vodu se sirupem a s rumem.
Pokrájené piškotové kostky zalijeme sirupem, promícháme rukou a vypracujeme na jednotnou hmotu. Bílky oddělíme od žloutků. Bílky vyšleháme na sníh, přidáme trochu krystalového cukru a ušleháme na hladko. Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru (šleháme 4 minuty). Po 4 minutách přidáme vodu a vyšleháme.
Do směsi přidáme poloviční množství mouky a promícháme ruční metličkou. Přidáme polovinu vyšlehaného sněhu a opět promícháme ruční metličkou. Přidáme zbytek mouky i s práškem do pečiva a opatrně ruční metličkou zamícháme. Nakonec opatrně přimícháme zbytek bílkového sněhu.
Těsto vlijeme do kulaté formy. Formu nemastí, jen dospod vložíme pečící papír a upečeme. Upečený korpus vyndáme z formy a necháme vychladnout. Po vychladnutí prořízneme na tři části. Jednu část rozdrobíme k již připravené náplni a opět promícháme. Formu omyjeme a opět poskládáme.
Na dno formy dáme jednu část korpusu a potřeme marmeládou. Něj navrstvíme punčovou hmotu a dobře přitlačíme. Druhý korpus také natřeme marmeládou a povidlové částí "zabouchl" k puncovní hmotě.
Zatížíme a dáme do chladničky odstát do druhého dne. Nakonec potřeme punčovou polevou (připravíme ji podle návodu na obalu).

Podobné recepty:

Punčový dort pro tatínka, Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Punčový likér