Koláč s hruškami, jablky a rozinkami

23.2.2012
Potřebujeme:

Těsto: 250 g polohrubé mouky, 250 g másla, špetku soli, mouku na posypání desky
Obložení: 700 g hrušek, 700 g jablek, 150 g hnědého cukru, šťávu z 1 citronu, 200 ml calvadosu (jablečné pálenky), 1 lžičku mleté ​​skořice, 125 g másla, 80 g vlašských ořechů, 50 g rozinek

Jak na to:

Mouku smícháme se studeným máslem nakrájeným na kostičky a špetkou soli. Přidáme 2 až 3 lžíce vody a vypracujeme hladké pružné těsto, které zabalíme do potravinové fólie a na 30 min odložíme do chladu.
Potom ho rozválíme na pomoučněném vále, dvakrát přeložíme, rozválíme a opět přeložíme. Těsto prohněteme, znovu zabalíme a necháme dalších 30 min v chladu odležet. Celý postup ještě jednou zopakujeme.
Ovoce oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Polovinu ovoce zalijeme trochou vody a pokapeme polovinou citrónové šťávy. Druhou polovinu ovoce na pánvi 10 min povaříme se 100 g cukru, 75 g másla a calvados.
Směs stáhneme z ohně a rozmixujeme. Rozinky namočíme na 5 min do teplé vody. Odložené ovoce vyjmeme z vody, na pánvi krátce prohřejeme se zbylým cukrem, s máslem, citronovou šťávou a necháme vychladnout. Ovoce se nesmí rozpadat.
Odleželé těsto rozválíme, vyložíme jím kulatou formu a vymačkáme ho do boků, aby vznikl vyšší okraj. Na těsto rozdělíme pyré a kousky ovoce do něj vějířovitě rozložíme.
V troubě vyhřáté na 200 C pečeme 25 min do zlatohnědá. Koláč vyjmeme 5 min před dopečením, posypeme ho skořicí, rozinkami, ořechy a dopečeme.

Podobné recepty:

Koláč s jablky, Koláč z listového těsta, Rychlý jablečný koláč, Francouzský jablkový koláč, Kakaově-tvarohový koláč s jablky