Rumový koláč s pomeranči

23.2.2012
Potřebujeme:

Těsto: ½ kostky droždí, 350 g hladké mouky, 125 ml mléka, 70 g másla, 70 g kryst.cukru, 4 vajíčka, 2 pomeranče, špetku soli
Poleva: 75 ml pomerančové šťávy nebo džusu, 50 ml rumu, 40 g kryst.cukru
Ozdoba: 250 ml smetany na šlehání, 50 g čokoládové polevy, 2 pomeranče

Jak na to:

Vyšší koláčovou formu vymažeme máslem. Předehřejeme troubu na 180 C.
Do prosáté mouky přidáme sůl, cukr, strouhanou kůru pomeranče a promícháme. Uděláme důlek, rozdrobíme do ní droždí, vlijeme vlažné mléko, tuk a vajíčka a vše vypracujeme na řidší těsto. Nalijeme do formy a necháme kynout asi 20 min.
Mezitím si svaříme pomerančovou šťávu s cukrem a rumem na polevu.
Těsto pečeme dozlatova asi 30 min. Vyjmeme z trouby, nahoře propícháme špejlí a polijeme teplou polevou.
Vychladlý koláč ozdobíme plátky pomeranče a šlehačkou. A závěr můžeme koláč pokapat nitkami čokoládové polevy.

Tip: Aby byl koláč ještě vláčnější, můžeme ho po upečení prořezat a naplnit pomerančovou marmeládou.

Podobné recepty:

Rebarborový koláč s rumovým karamelem, Rumový zákusek, Rýže na pomeranči, Filety plněné pomerančem s rýžovým pomerančovým salátem, Vaječný krém s pomeranči