Jemná krémová polévka

Potřebujeme:

6 porcí
1 žlutou nebo bílou dýni asi 1 kg, 3 brambory, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, 300 ml zakysané smetany, 500 ml zeleninového vývaru z kostky, špetku strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř, 100 g oravské slaniny

Jak na to:

Dýni oloupeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na kostičky. Brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky.
V hrnci na oleji zpěníme nadrobno posekanou cibuli, přidáme nakrájenou zeleninu a zalijeme vývarem.
Hrnec zakryjeme a vaříme, dokud brambory i dýně nezměknou. Mezitím nakrájíme slaninu na tenké proužky, opečeme ji na pánvi do křupavá a odložíme na teplé místo.
Když je zelenina v polévka měkká, ponorným mixérem ji dohladka rozmixujeme. Přidáme 250 ml rozmíchané zakysané smetany, polévku osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.
Polévku necháme opět sevřít a stáhneme z ohně. Rozdělíme ji do misek, ozdobíme zbytkem smetany, posypeme okapanou slaninou a podáváme s pečivem.

Podobné recepty:

Dětská krémová zeleninová polévka, Krémová polévka z aljašského lososa s chlebovými krutony, Krémová celerová polévka, Krémová bramborová polévka, Zeleninová polévka se sýrem