Jablečný koláč

Potřebujeme:

Těsto: ½ kostky droždí, 350 g hladké mouky, 170 ml mléka, 75 g másla, 50 g kryst.cukru, špetku soli
Náplň: 750 g jablek, šťávu z jednoho citronu, 2 vajíčka, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce vanil.pudingu

Jak na to:

Do mísy prosejeme mouku, osolíme, uděláme důlek, přidáme cukr, droždí, vlažné mléko, máslo a necháme 5 min vzejít kvásek.
Vypracujeme polotuhé těsto, přikryjeme a necháme asi 30 min při pokojové teplotě vykynout.
Mezitím omyjeme, oloupeme a nakrájíme jablka na silnější plátky a pokapeme je citrónovou šťávou.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, vmícháme žloutky a pudinkový prášek až vznikne hladký krém. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, smetanu vyšleháme a smícháme s krémem a sněhem.
Vykynuté těsto dáme do vymazané, větší koláčové formy nebo na plech, po 10 min kynutí potřeme vrstvou krému a poklademe plátky jablek.
Pečeme v předehřáté troubě 35 min při 200 C.

Podobné recepty:

Jablečný koláč, Jablečný koláč - obrácený, Jednoduchý jablečný koláč, Jemný jablečný koláč, Jablečný koláč