Džem ze šípků a z pomerančů

Potřebujeme:

8 sklenic po 300ml
1 kg šípků, 4 zralé pomeranče, přibližně 700 g želírovacího cukru 3:1 (podle váhy ovoce), 2 lžičky ostrouhané pomerančové kůry

Jak na to:

Den předem šipky omyjeme, očistíme, rozpůlíme, zbavíme jadérek a přes noc namočíme do 500 ml vody. Na druhý den šipky v téže vodě uvaříme, rozmačkáme na pyré a propasírujeme přes jemné sítko.
Pomeranče ostrým nožem pořádně oloupeme a odstraníme i vnitřní bílou slupku.
Dužinu zbavíme blanek a ze zbytků ještě vymačkáme šťávu. Šípkový protlak smícháme s pomeranči, se šťávou a kůrou.
Ovocnou směs navážíme a podle množství přidáme želírovací cukr. Dáme do velkého hrnce a za stálého míchání vaříme 5 až 10 min.
Horký džem plníme do připravených sklenic.
Pevně ​​zavřeme a otočíme na 10 min dnem vzhůru. Pak je opět otočíme a necháme vychladnout.

Podobné recepty:

Pomerančový džus, Dezert z čerstvých pomerančů s mandlemi a maracujovou omáčkou, Mrkvový džus, Pomerančový džem, Šípkový džem