Bramborovo-brynzové pirohy

Potřebujeme:

Náplň: hrnec uvařených brambor, 1 kostku brynzy, pažitku podle chuti, sůl
Těsto: hrnec očištěných brambor, hladkou mouku 1 lžíci, sůl, pepř, 2 vajíčka rozpuštěné máslo na polití, mikrotenové sáček

Jak na to:

Náplň: Den dopředu uvaříme hrnec brambor a ještě horké potiskneme, aby nebyly hrudky. Do studené kaše dáme kostku brynzy, posekanou pažitku a sůl podle chuti. Dobře promícháme.

Těsto: Očištěné brambory nakrájíme na kostičky. Rozmixujeme (bez vody) nebo nastrouháme jako na placky. Vylijeme do cedník a necháme dobře okapat. Pak je dáme od hrnce. Vodu, která z nich zůstala, slijte a na spodu hrnce zůstal škrob. Ten vyškrabte a přidejte do těsta. Pak přidáme dvě vajíčka, lžíci mouky, špetku soli, kořene a rozmícháme.
Rozpálíme si olej a připravíme si mikrotenový sáček. Sáček si rozložíme na dlaň. Na ni si dáme za vařečku těsta. Do těsta vložíme nádivku. Pomocí sáčku nádivku pořádně obalíme těstem. Pirožek překlopíme na dlaň a dáme na rozehřátý olej.
Po vyjmutí je necháme okapat na ubrousku od masti a dáme na talíř. Rozpustíme máslo a polijeme jím pirohy.

Podobné recepty:

Brynzové pirohy, Brynzové pirohy, Brynzové pirohy, Brynzové pirohy plněné uzeným masem, Krušnohorské pirohy