Dort motýl

19.3.2012
Potřebujeme:

Těsto: 4 vejce, 100 ml oleje, 100 ml mléka, 200 g moučkového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
Náplň: 200 ml mléka, 2 zarovnané lžíce hladké mouky, 2 žloutky, 50 g kryst.cukru, 200 g másla (rostlinného tuku), 100 g moučkového cukru, 2-3 lžíce ovocné šťávy (podle chuti)
Želatina: 800 ml vody, 2 Zlaté klasy, 200 g kryst.cukru, 1 sáček šumienky

Jak na to:

Těsto: Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej, mléko a mouku s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (ke každému bílku přidáme lžíci studené vody, tj.. 4 bílky = 4 lžíce vody a přidáme také trochu soli - sníh bude vláčnějším). Sníh přimícháme do těsta a vylijeme na vymaštěnou a hrubou moukou vysypanou formu. Dáme péct na nižší teplotu, asi 180-200 ° C na cca 40 až 50 minut.

Náplň: Z mléka, hladké mouky, žloutků a kryst.cukru uvaříme hustý krém, který vychladíme. Máslo utřeme, přidáme prosátý moučkový cukr, po troše studený krém a šťávu z ovoce.

Želatina: Asi 200 ml vody uvaříme s cukrem. Ve zbývající vodě rozmícháme Zlaté klasy a šumienku. Za stálého míchání směs vlijeme do vařící vody s cukrem a vaříme, dokud nezhoustne. Mícháme do vychladnutí.

Příprava dortu: Vychladlý korpus opatrně vyjmeme z formy a příčně rozřízneme na dvě části. Ze strany, kde jsme řezali, obě části pokapeme šťávou z ovoce. Spodní část natřeme povidly. Z nádivky si odebereme asi 2 PL do misky, přidáme podle chuti kakao, skořici a ovocnou šťávu a důkladně promícháme - získáme tmavý krém, který natřeme na povidly potřenou část korpusu.
Na to poklademe ovoce (např. broskve, kiwi, pomeranč). Na vrch položíme druhou polovinu korpusu. Celý korpus, vrch i kolem natřeme náplní, trochu si třeba odložit na závěr.
Když je dort natřena, překrojíme ji středem na polovinu - vzniknou křídla. Obě části přeložíme na tác otočené půlkruhem k sobě a jemně natočíme do tvaru motýla. Kolem každého dílu natěsno omotáme alobal, poklademe ovoce a velmi pomalu nalijeme želatinu. Dáme do chladničky ztuhnout.
Když je želatina tuhá, alobal odstraníme a odloženou nádivkou upravíme místa, kde jsme alobalem již natřenou nádivku poškodili. Připravíme si šlehačku se ztužovačem. Ozdobíme svrchu, a pak i ze stran. Jako tělo motýla použijeme opět ovoce, např. broskve, které jemně zasuneme do středu a jako tykadla poslouží např. dvě slané tyčinky zbavené soli, příp. namočené v čokoládě. Ozdobíme podle vlastní fantazie.

Podobné recepty:

Přelétavý motýl z vepřového karé, Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Piškotový dort