Sedmikráskovo-karamelový sirup (i proti kašli)

Potřebujeme:

500 hlávek sedmikrásek, 750 g krystalového cukru, 3/4 l vody

Jak na to:

500 sedmikrásek odtrhneme hlávky v době, kdy je mají krásné rozvité. Sbíráme zejména ty s bílými okvětními lístky.
3/4 l vody necháme sevřít a přelijeme jimi v porcelánové nádobě kvítky, zakryjeme a necháme vyluhovat do druhého dne. Minimálně 12 hodin. Pak výluh scedíme přes pláténko / plenku.
Cukr necháme zkaramelizovat. Ke karamelu přidáme výluh a vaříme do hustoty řidšího sirupu. Horký nalijeme do menších lahviček, uzavřeme a po vychladnutí skladujeme v chladničce.
Sirupem sladíme čaj nebo ho podáváme proti kašli na lžičce.

Podobné recepty:

Čaj proti kašli, chrapotu a kataru, Léčivý čaj proti kašli a kataru, Karamelové hvězdičky, Pudingové kostky, Sirup od kašle