Punčové řezy

26.3.2012
Potřebujeme:

Těsto: 15 vajec, 450 g krystalového cukru, 450 g polohrubé mouky, 1 a půl balíku prášku do pečiva, 1 a půl dcl vody
Sirup: 500 ml vody, 500 g cukru, 1 dcl rumu, červené potravinářské barvivo
Poleva: 250 g moučkového cukru, 3-4 PL vařící vody, červenou potravinářskou barvu, punčovou aroma nebo práškovou punčovou polevu
rybízová marmeláda

Jak na to:

Připravíme si dva plechy. Jeden velký a druhý o polovinu menší. Na jejich dno dáme pečící papír. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do něj zašleháme asi třetinu cukru. Žloutky šleháme s cukrem 4 minuty. Postupně přidáme vodu a vyšleháme.
Ruční metličkou opatrně střídavě vmícháváme mouku promíchanou s práškem do pečiva a bílkový sníh. Těstem nejdříve naplníme (až po okraj) menší plech a zbytek rozetřeme na ten větší a dáme péct.
Cukr vsypeme do vody a uvaříme sirup. Mírně vychladlý přibarví červeným potravinářským barvivem a ochutíme rumem. Upečené těsto na velkém plechu překrojíme na polovinu. Potřeme rybízovým džemem a přikryjeme upečeným těstem z menšího plechu (kůrkou dolů). Stáhneme pečící papír. Polijeme sirupem. Druhou polovinu těsta z velkého plechu potřeme rybízovým džemem a namazanou částí položíme na navlhčené těsto. Zatížíme do druhého dne.
Druhý den koláček odkrojíme a potřeme punčovou polevou (do cukru postupně přidáváme zabarvenou vodu, dokud poleva nemá požadovanou hustotu a ochutíme aroma).

Podobné recepty:

Poleva na Punčové řezy, Punčové řezy, Punčové kokosové řezy, Punčové kokosové řezy, Vánoční punč