Jablkovo-makový závin z kynutého medového těsta

Potřebujeme:

Na kvásek: 0,5 dcl vlažného mléka, 30 g kvasnic, špetku soli, 1 KL moučkového cukru, 1 KL polohrubé mouky
Těsto: 500 g polohrubé mouky, 1 PL moučkového cukru (vrchovatou), 1 lžíci medu (nejlépe tekutý), 2-3 špetky soli, kůru i šťávu z 1/2 citronu, 2 žloutky, 80 g rozpuštěného másla, 2 dcl vlažného mléka
Náplň: 1 kg jablek, 200 g mletého máku, moučkový cukr na ochucení, skořicový cukr, rozinky, 0,5 dcl mléka, šťávu a kůru z druhé poloviny citronu
Potření: 1 vajíčko, 1 KL medu, 1cm hrubý plátek másla, mandlové lupínky

Jak na to:

Z výše uvedených surovin si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě odpočívat. Mouku prosejeme do mísy a přidáme lžíci moučkového cukru. Přidáme i dvě, tři špetky soli, tak aby po promíchání byla chuť cesta sladko-slaná. Přidáme šťávu a kůru z 1/2 citronu a lžíci medu (nejlépe takového aby se lil) a rozpuštěné vlažné máslo nebo margarín, 2 dcl vlažného mléka a ještě dva žloutky.
Mezi časem kvásek nakyne, tak přidáme i ten a mícháme, dokud se těsto přestane lepit po okrajích. Dobře vymícháme těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme vykynout na teplé místo. Po půl hodince by mělo těsto svůj objem znásobit, promícháme a necháme nakynout ještě cca 15 minut. Potom z něj vyválíme záviny.

Zatímco těsto kyne, nachystáme nádivku: Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubším struhadle. Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. Do nastrouhaných jablek přidáme nabobtnalé rozinky bez vody a šťávu a kůru z druhé poloviny citronu a jeden skořicový cukr. Pak přidáme cca 2 lžíce moučkového cukru a pořádně promícháme. Umletý a ocukrovaný mák spaříme horkým mlékem. Spařený mák necháme chvilku odstát, cca 10 minut a pak ho přidáme do jablek.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části, přičemž každou rozválíme na pomoučněné ploše. Nádivku také rozdělíme na dvě části a navrstvíme na těsto, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, svineme a přeneseme na plech.
Na plechu necháme záviny podkynout ještě 10-15 minut, potřeme zbylým vejcem a dáme péct na 175 C asi 45 minut. Dokud se záviny pečou, připravíme z medu a másla závěrečnou glazuru tak, že je dáme ohřát do mikrovlnky a přidáme k vajíčku, které by nám mělo ještě zůstat. Touto glazurou budeme potírat záviny těsně před dopečením. Deset minut před dopečením záviny potřeme glazurou, posypeme mandlovými lupínky a dáme dopéct.

Podobné recepty:

Závin z kynutého těsta se šunkou, Závin s mákem, ořechy a višněmi, Závin z listového těsta s hlívou, Jablkový závin s marcipánem, Jablkový závin s marcipánem