Mexické maso s pomeranči a cibulovou salsou

Potřebujeme:

1 kg vepřové krkovičky, 1 bobkový list, 1 lžička sušeného tymiánu, 1/2 lžičky majoránky, 2-3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 pomeranč, cca 100 g vepřového sádla
Salsa: 1 bílá cibule (nebo pár šalotek, resp. Obyčejná cibule), 2-3 lžíce čerstvě vymačkaným pomerančové šťávy, 8-10 proužků nakládaného chilli Jalapeno (dostat v hypermarketech, dá se nahradit nakládaným feferonkou nebo chilli papričkou, ale nejlepší je použít Jalapeno), čerstvý koriandr nebo jiné bylinky, např.. mražené provensálské

Jak na to:

Krkovičku nakrájíme na větší kostky - cca 2x2 cm. Bobkový list, tymián a majoránku rozdrtíme na jemno v hmoždíři, příp. umeleme v mlýnku na koření.
Maso vložíme do nekovové mísy, přidáme směs koření a sůl a prsty to vetřeme do masa. Přikryté necháme odležet 2 hodinky nebo i celou noc.
Cibuli nakrájíme na větší kousky, pomeranč na osminky. Větší stroužky česneku prořízneme po délce na poloviny. V hrnci rozpálíme sádlo. Přidáme maso, cibuli, česnek a pomeranče. Kostky masa osmažíme do hněda.Když je maso osmažené, vyjmeme z hrnce cibuli a česnek a vyhodíme je.
Hrnec přikryjeme a dusíme na mírném ohni, dokud maso nezměkne. Mezitím si připravíme salsu: Cibuli (já jsem použila šalotky) nakrájíme na tenké pul-kolečka, bylinky (pokud používáte čerstvé a ne mražené) nasekáme. Vložíme do misky a zalijeme pomerančovou šťávou. Přidáme Jalapeno (prodávají se v nálevu nakrájené na kolečka, zvyknu jejich nakrájet na kratší proužky). Promícháme a necháme odstát.
Když je maso měkké, vyjmeme z hrnce kousky pomeranče a dále odkryté vaříme, dokud se maso do křupavá nepeče. Zevnitř však zůstane krásně šťavnaté. Pak už jen naložíme na talíř, na to dáme salsu a jako přílohu opečené tortilly.

Podobné recepty:

Mexické zapékané maso, Candát s mangovou salsou, Mexické špagety, Čokoládový dortík s jahodovou salsou, Masové muffiny se salsou