Maďarský tvarohový koláč

16.4.2012
Potřebujeme:

Těsto: 350 g polohrubé mouky, 150 g másla, 60 g cukru krupice, 2 žloutky, špetku soli, 1 zakysanou smetanu, 1 bal.prášku do pečiva, šťáva a kůra z 1 citronu
Nádivka č.1: 500 g tvarohu hrudkováného, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, rozinky namočené v rumu
Nádivka č.2: 5 bílků, které nám zůstaly, trochu moučkového cukru, pikantní povidla (rybízový, jahodový ...) měl by být řidší, aby se dal dobře rozetřít

Jak na to:

Nejdříve si namočíme rozinky do rumu. Ze všech uvedených přísad na těsto vypracujeme bochník těsta, který pokud se nám příliš lepí poprášíme ještě moukou a dáme ho na 30 minut odstát. Mezitím si zapneme troubu na cca 170-180 C.
Připravíme pečící papír, vyšleháme tuhý sníh z bílků, do kterého po vyšlehání jemně zamícháme práškový cukr a zamícháme si tvarohovou náplň z uvedených přísad. Do tvarohové náplně jemně přimícháme 2 lžíce sněhu, ostatní si odložíme na chladné místo.
Na pečící papír dáme bochník těsta, který válečkem vyválíme, popřípadě dotlačíme rukou těsto tam, kde ho třeba. Papír s těstem přeneseme na plech a dáme do trouby na přibližně 10-15 minut. Když uvidíte, že těsto začíná růžové, vyberte jej z trouby a navrstvěte něj náplň z tvarohu a opět dejte péct.
Koláč vytáhněte až těsně před dopečením a na tvarohovou náplň natřete povidla a udělejte mřížky ze sněhu, který vám zůstal a to tak, že sníh si dáte do mikrotenového sáčku, na kterém odstřihnete růžek.
Koláč dáte opravdu už jen na minutku zapéct, aby se zapekl sníh.

Podobné recepty:

Tvarohový koláč, Tvarohový koláč, Tvarohový koláč pod peřinkou, Tvarohový koláč s jahodami, Tvarohový koláč