Jablečný koláč ze dvou těst

16.4.2012
Potřebujeme:

4-5 malých jablek, máslo na vymazání formy, mandlové lupínky nebo sekané mandle asi 20 g, skořicový cukr (resp. 2 lžíce kryst.cukru + 1 lžička skořice)
Těsto č.1: 75 g měkkého másla, 30 g moučkového cukru, 1 lžička mleté ​​skořice, 150 g poloh.mouky
Těsto č.2: 140 g měkkého másla, 30 g rozpuštěného másla, 140 g kryst.cukru, 2 vejce, špetka soli, 140 g poloh.mouky

Jak na to:

Dortovou kulatou formu vymažeme podle potřeby máslem, příp. na spodek dáme pečící papír.

Skořicové těsto: Máslo s moučkovým cukrem, skořicí a moukou vypracujeme na těsto. Těsto rovnoměrně rozmačkáme, na dno dortové formy - pomůžeme si lžící. Formu s těstem odložíme zatím do chladničky.
Oloupeme si jablka, prořízneme je na polovinu, vydlabeme jádřince. Takto připravené poloviny si podélně nařízneme. Zapneme troubu a vyhřejeme ji na 180 C.

Těsto č.2: Utřeme si máslo s cukrem. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Do máslové hmoty přidáme žloutky a utřeme do pěny. Do máslové hmoty střídavě vmícháme mouku a sníh z bílků.
Z chladničky vybereme formu s prvním těstem a na něj rovnoměrně rozetřeme druhé těsto. Na těsto si naskládáme půlky jablek a mírně je zatlačíme. Jablka potřeme rozpuštěným máslem. Kdo nemá skořicový cukr, udělá si ho smícháním 2 lžic kryst.cukru a kávové lžičky mleté ​​skořice.
Koláč posypeme nasekanými mandlemi. A na konec posypeme skořicovým cukrem. Pečeme asi 45 min při 180 C do zlatohnědá.

Podobné recepty:

Jablečný koláč - obrácený, Jablečný koláč, Ovocný jogurtový koláč, Jablečný koláč s ricottou a bílou čokoládou, Jablečný koláč