Ořechový dort

17.10.2012
Potřebujeme:

Korpus: 7 ks vajec, 160 g krys.cukru, 120 g polohrubé mouky, 100 g ořechů, 6 PL vařící vody, 1/2 prášku do pečiva
Krém: 6 dcl mléka, 1,5 bal.Zlatého klasu, 250 g másla, 125 g Hery (Hélia), 350 g moučkového cukru, necelý panáky oleje, džem, rum, čokoládu, ceru na polití

Jak na to:

Nejprve si uvařte z mléka a Zlatého klasu pudink na krém.

Korpus: Bílky vyšleháme na sníh. Žloutky s krys.cukrem vyšleháme do husta a postupně přidáváme převařenou vodu.
Mouku, prášek do pečiva a ořechy smícháme a na střídačku s bílky vmícháváme zlehka do žloutku. Masu vylijeme do dortové formy. Množství je na velikost formy 25 cm. Pečeme při teplotě 150 C asi 40 min. Po upečení si dort i ve formě převrátíme na plech, aby byla pěkně rovná. Takto necháme vychladnout.

Krém: Uvařený pudink necháme vychladnout bez míchání. Po vychladnutí stáhnu kůži a vyhodíme ji. Pak pudink rozmícháme šlehačem do hladká. Máslo a moučkový cukr vyšleháme do bíla. Postupně přišleháváme pudink. Do hotového vešleháme olej, tím se krém krásně nadlehčuje a není tak těžký. Pokud by se vám krém srazil napravíte to právě tím olejem. Do krému přimícháme ořechy (kousek bílého si nechte na zdobení).
Dort rozřízneme, spodní plát, ještě než ho natřeme krémem potřeme nějakým kyselkavým džemem, nebo marmeládou. Nezapomeňte pokapat rumem. Ztuhlé dort poléváme čokoládovou polevou.

Podobné recepty:

Ořechový dort korpus, Ořechový dort, Malinovo-ořechový dort, Myslivecké knoflíky, Myslivecké knoflíky