Hroznový koláč s bílkovým sněhem

12.3.2012
Potřebujeme:

Těsto: 300 g polohrubé mouky, 1/4 KL prášku do pečiva, 120 g cukru, 1 vajíčko, citronová nebo vanilkové aroma, 120 g tuku
Krém: 1/4l mléka, 1/2 balíčku pudinkového prášku vanilkového, 30 g cukru, 2 žloutky, hrozny (angrešt, višně, mirabelky)
Bílkový sníh: 2 bílky, 1 lžička citronové šťávy, 60 g cukru

Jak na to:

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do igelitu a dáme na půl hodiny do chladničky.

Připravíme si nádivku: Mléko rozdělíme na dvě části. Jednu dáme převařit s cukrem. Do nádoby si dáme dvě žloutku, zbylé mléko a pudinkový prášek. Mícháme a mixujeme. Směs vylijeme do převařeného mléka a opět provaříme až do zhoustnutí.
Těsto si vybereme, rozválíme a vložíme do kulaté formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 30 minut. Po upečení převrátíme a necháme vychladnout.
Bílky vyšleháme s citrónovou šťávou, přitom pomalu přisypáváme z poloviny cukru a postupně všechen cukr a dobře vyšleháme.
Hrozny si přepůlíme a vypeckujeme. Vychlazený pudink vylijeme na vychlazený a převrácený korpus, pak dáme ovoce. Pěnu nastříkáme v mřížce a dáme ještě do trouby na 180 C. Krájejte až po vychladnutí, aby vám z koláče nevytekl krém.

Podobné recepty:

Drobenkový koláč s tvarohem, Jablečný šťavnatý koláč, Jemný koláč s makovou náplní, Zemplínska pochoutka, Skořicové hvězdičky