Jablkový závin s marcipánem

Potřebujeme:

450 g listového těsta, 750 g kyselejších jablek, 1 sáček rozinek namočených v rumu, 200 g marcipánové hmoty, mouku na vysypání desky, 100 g sekaných lískových oříšků, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 bílek, 1 žloutek, moučkový cukr, 1 lžičku skořice

Jak na to:

1/5 listového těsta si odložíme na ozdobení. Z větší části těsta vyválíme plát na tloušťku asi 3 mm. Jablka oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je s oříšky, rozinkami, vanilkovým cukrem a skořicí.
Jablečnou hmotu rovnoměrně navrstvíme na plát těsta. Posypeme nastrouhanou marcipánovou hmotou. Boční okraje přeložíme, aby se nám jablka nevysypali a uděláme závin, který přeložíme na pekáč. Závin potřeme žloutkem.
Z části listového těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a ozdobným kolečkem z něj nakrájíme proužky široké asi 1,5 cm. Pásky vytvoříme na závit mřížku. Ozdobený závin potřeme bílkem. Závin pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Upečený závin posypeme moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Jablkový závin s marcipánem, Jablkový závin s marcipánem, Jablkový závin, Jablkový závin z kyselého mléka, Těsto na jablkový závin