Broskvový dort

20.4.2012
Potřebujeme:

Světlé těsto: 6 vajec, 140 g kryst.cukru, šťáva z 1 citronu, 120 g polohrubé mouky, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
Tmavé těsto: 3 vejce, 70 g kryst.cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 PL kakaa, 60 g polohrubé mouky, 70 g vlašských ořechů, 2 lžíce rumu, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
Náplň: 210 g kryst.cukru, 3 vejce, 250 g másla, 1 balíček vanilkového cukru, 600 g zralých broskví
Kromě toho: čokoládová poleva nebo zkondenzovaná čokoláda, 1 kelímek smetany na šlehání, 100 g vlašských ořechů

Jak na to:

Na světlé těsto oddělíme žloutky od bílků a vyšleháme s cukrem a citronovou šťávou do pěny. Přidáme mouku, ušlehaný tuhý sníh z bílků a lehce vymícháme. Upečeme ve vymazané, moukou vysypané formě a necháme vychladnout. Korpus vodorovně rozkrojíme na dvě části.
Na tmavé těsto žloutky utřeme s kryst.a vanilkovým cukrem. Na vaječnou směs prosejeme kakaový prášek, přidáme nahrubo mleté ​​ořechy, rum, mouku a přimícháme vyšlehaný sníh z bílků. Těstem naplníme vymaštěnou a moukou vysypanou formu a upečeme.
Na náplň vyšleháme nad párou kryst.cukr a celá vejce až do zhoustnutí. Máslo utřeme zvlášť s vanilkovým cukrem a oba krémy smícháme. Broskve důkladně omyjeme, stáhneme z nich slupku a nakrájíme na tenké měsíčky.
Třetinou krému natřeme světlý korpus, obložíme nakrájenými broskvemi a uložíme něj tmavý korpus. Postup opakujeme, přičemž tmavý korpus dáme doprostřed.
Povrch ozdobený zbylými broskvemi polijeme čokoládou. Boky dortu obložíme nahrubo nasekanými ořechy. Necháme odstát v chladu a před servírováním ozdobíme šlehačkou.

Podobné recepty:

Velikonoční dort, Broskvový koláč s pudinkem, Broskvový koláč, Jogurtový dort s broskvemi, Sex na pláži