Koláč s mandlemi a rybízem

3.4.2012
Potřebujeme:

Těsto: 150 g másla, 200 g kryst.cukru, 4 vejce, špetka soli, 300 g mletých mandlí, 1 lžičku prášku do pečiva
Krém: 500 g rybízu, 8 plátků želatiny, 250 ml rybízového cukru, 400 ml smetany na šlehání, lístky meduňky na ozdobu

Jak na to:

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Všechny přísady na těsto dáme do misky a pomocí ručního šlehače vypracujeme hladké těsto. Naplníme jím připravenou formu a povrch zarovnáme. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 C asi 30 min. Upečený korpus vyndáme z formy, odstraníme pečící papír a necháme na mřížce vychladnout.
Mezitím očistíme rybíz a 3 až 4 větvičky odložíme stranou. Ostatní rybíz očistíme od stopek. Želatinu namočíme do studené vody. Rybízový džus utřeme s cukrem, zahřejeme v hrnci, želatinu vymačkáme a vložíme do teplé (ne vařící) tekutiny. Přidáme rybíz, a když směs vychladne, alespoň na 1 hodinu ji vložíme do chladničky.
Smetanu vyšleháme do tuha, a když rybízová směs začne měnit na gel, smetanu do ní vmícháme. Z upečeného korpusu odřízneme vrchní třetinu a na jemno ji rozdrobíme. Zbylý korpus vložíme do dortové formy a rovnoměrně něj rozdělíme. Drobenkou posypeme povrch a dort na 4 až 6 hodin zchladit. Před podáváním nakrájíme na kousky, ozdobíme zbylými rybízem a lístky meduňky.

Podobné recepty:

Ovocný koláč bez mléka a vajec, Rybízový koláč, Perníkový koláč s mandlemi, Perníkový koláč s mandlemi, Tvarohový koláč s rybízem