Křehký jablečník

20.4.2012
Potřebujeme:

300 g hladké mouky, 130 g margarínu, 70 g moučkového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 1 celé vejce, citronová kůra, vanilkový cukr, 2-3 lžíce smetany nebo vody, čtvrt balíčku prášku na pečení, trochu mléka na potření koláče
Náplň: 750g jablek, 70-100g cukru, skořice

Jak na to:

Do hladké mouky přidáme prosátý cukr s práškem do pečiva, nasekaným máslem, špetkou soli, žloutek, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.
Přidáme tolik smetany nebo vody, aby bylo těsto spojeno a hladké. Vymícháne těsto rozdělíme na poloviny a dáme do chladu odpočinout. Mezitím si připravíme jablka. Očistíme a nastrouháme je.
Do nastrouhají jablek dáme cukr, skořici a vymícháme. Cukru přidáme podle toho jaké kyselé máme jablka. Do nádivky můžeme přidat rozinky nebo sekané (mleté) ořechy.
Rozválíme si polovinu těsta na velikost plechu a pomocí válečku ho přeneseme na plech. Těsto by mělo být rozválené asi na půl centimetru.
Na první polovinu těsta rozetřeme jablkovou nádivku. Na to dáme rozválené druhou část těsta a okraje přitiskneme. Vrch koláče potřeme mlékem a dáme péct. Pečeme asi 25 min ve vyhřáté troubě. Upečený posypeme vanilkovým cukrem nebo práškovým cukrem.
Trocha vychladlý koláč nakrájíme, a můžeme podávat.

Podobné recepty:

Jablečník křehký, Jablečník, Jablečník z křehkého těsta, Jablečník z křehkého těsta, Jablečník