Kávový dort

5.6.2012
Potřebujeme:

na jeden dort
8 bílků, 280 g moučkového cukru, 110 g mandlí, 120 g polohrubé mouky, mandlové lupínky
Na krém: 8 žloutků, 140 g moučkového cukru, 250 ml sladké smetany, 40 g hladké mouky, 250 g másla, 120 ml silné černé kávy

Jak na to:

Z bílků a moučkového cukru ušleháme sníh. Jemně do něj přimícháme pomleté ​​mandle a polohrubou mouku. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, vlijeme do ní těsto a pečeme při teplotě 170 ° C asi 30 minut.
Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na tři části a pokapeme kávou. Žloutky, cukr, smetanu a hladkou mouku mícháme nad párou 30 minut, dokud nevznikne hustý pudink. Do vychladlé masy přidáme rozšlehané máslo a za stálého míchání i 100 ml kávy.
Korpus spojíme krémem, kterým natřeme i celý povrch dortu. Boky ozdobíme mandlovými lupínky a zrnky kávy.

Podobné recepty:

Kávový dort, Kávový koktejl s rumem, Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort