Šípkový džem

Potřebujeme:

1 kg šípků, 3-4 dcl vody, 250g želírovacího cukru nebo dietního želírovacího cukru

Jak na to:

Šipky třeba umýt, a pak z nich odříznout vrchní tmavou čepičku, a také spodní stonek. Šipky dejte vařit spolu s vodou, tak aby byly zakryté, možná budete muset průběžně dolévat více vody. Vařte alespoň hodinu, dokud nejsou měkké.
Pak je pomačkejte, např. mačkadlem na brambory, aby se lépe pasírovali. Po Pomačkáním je nechte cca hodinku vychladnout. Potom pasírujte přes nerezové sítko. Po pasírování zůstane šťáva ze šipek. Tu dejte zpět vařit do hrnce, přidejte veškerý cukr a vařte na tlumeném plameni, dokud nezačne jemně bublat. Po pěti minutách je třeba kápnout trošku džemu na talířek, pokud pěkně ztuhne je hotový. Pokud nemá dostatečnou hustotu přidejte trošku kyseliny citrónové.
Džem nalijte hned za horka do láhve, zašroubujte a postavte dnem vzhůru a nechte tak, dokud nevychladne.

Podobné recepty:

Džem ze šípků a z pomerančů, Kančí kýta se šípkovou omáčkou, Rybízový džem, Rajčatový džem, Džem z černých jeřabin