Angreštový koláč s krémem

15.6.2012
Potřebujeme:

300 g hladké mouky, 150 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, nastrouhanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu
Náplň: 200 g očištěných angreštu, 100 g krystalového cukru, 3 menší vejce, 100 ml smetany na šlehání, hrst angreštu na ozdobu

Jak na to:

Do prosáté mouky přidáme cukr, změklé máslo, celé vejce a citronovou kůru. Vypracované hladké těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočívat. Troubu vyhřejeme na 180/160 C.
Vychladlé těsto na desce rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Propícháme ho vidličkou, vložíme do trouby a 15 min pečeme, dokud korpus nenabude světlou zlatou barvu.

Připravíme nádivku: V menším hrnci krátce povaříme angrešt s cukrem, rozmixujeme je a přecedíme, abychom odstranili zrníčka. V misce vyšleháme vejce se smetanou a směs zlehka přimícháme k rozmixovaným angreštem.
Na předpečené těsto rozdělíme hrst očištěných angreštu. Na to opatrně nalijeme rybízu-smetanový krém. Koláč dopékáme ještě 25 až 30 min. Krém by měl být na povrchu pružný jako pudink, když na něj zatlačíme vařečkou. Pokud je řídký, necháme koláč v troubě o 5 minut déle. Před vyjmutím z formy ho necháme ještě 15 min chladnout.

Podobné recepty:

Buchta angreštovka, Angreštový salát se smetanou, Grapefruitový ovocný koláč, Tvarohový koláč se sušenkami a čokoládou, Angreštový kompot