Ovocné koláčky

23.7.2012
Potřebujeme:

40 kusů
1 lžíce hladké mouky, 100 ml vlažného mléka, 30 g droždí, 1 lžička krystalového cukru
Těsto: 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2 lžičky vanilkového cukru, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 150 ml mléka, sůl, tuk na vymazání plechu, 1 vejce na potření, 50 g piškotových drobků , 500 g ovoce (ostružiny a borůvky)
Sypání: 50 g polohrubé mouky, 50 g másla, 100 g krupicového cukru krystal

Jak na to:

Z mouky, mléka, droždí a cukru připravíme kvásek. V hlubší míse vyšleháme máslo s práškovým cukrem a se žloutky. Přidáme prosátou mouku se špetkou soli, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, kvásek a mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na tloušťku 1 cm. Sklenicí vykrájíme kolečka o průměru 6 cm a poklademe je na vymazaný plech. Do středu každého kolečka uděláme dnem malého pohárku jamku. Kolečka potřeme rozšlehaným vejcem, do každé jamky dáme asi 1 lžičku piškotových drobků a poklademe očištěné umyté ovoce.
Koláčky bohatě posypeme drobenkou, kterou připravíme z mouky, másla a cukru a dobře ji prsty zpracujeme. Pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut při teplotě 200 C.

Podobné recepty:

Nekynuté koláčky, Kynuté těsto na všechno, Linecké koláčky, Ovocné šodó, Dolkové koláčky