Jahodová klasika

15.6.2012
Potřebujeme:

400 g jahod, 300 ml mléka, 2 vanilkové lusky, 1 vejce, 2 žloutky, 100 g + 50 g moučkového cukru, 300 ml smetany na šlehání

Jak na to:

Mléko zahřejeme v kastrůlku spolu s vanilkou. Krátce předtím než sevře, odstavíme z plamene a necháme 15 min chladnout. Potom vyjmeme vanilkový lusk. Vejce smícháme spolu se žloutky a 100 g cukru do pěny. Přilijeme vychladlé mléko a vše smícháme.
Misku postavíme na hrnec s malým množstvím vody a na mírném plameni směs mícháme nad párou, dokud nezhoustne. Potom misku odstavíme, zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Mezitím do tuha ušleháme smetanu se zbytkem cukru. Očištěné omyté jahody rozmixujeme na pyré. Smetanu i jahody postupně přimícháme do vaječné směsi. Vylijeme do zmzrlinovače nebo do nádoby na mrazení. Necháme asi hodinu v mrazničce a promícháme.

Podobné recepty:

Jahodová zmrzlina, Jahodová zmrzlina, Špagety na sladko - Krkonošská specialita, Harry Potter, Jahodová polévka