Tvarohový ovocný dezert na způsob tiramisu

15.6.2012
Potřebujeme:

300 g drobného ovoce resp. jahod, 2 PL moučkového cukru na zasypání ovoce, rum, 500 ml plnotučné smetany 33%, 200 g moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 500 g plnotučného tvarohu nebo mascarpone, 20 g želatiny (ne želé!) + 2 dcl mléka, piškoty dlouhé nebo kulaté podle formy, forma na biskupský chlebíček resp. srnčí hřbet, potravinářská folie

Jak na to:

Potřebujete tři mísy: jednu na ovoce, jednu na šlehačku a jednu na tvaroh. Pokud použijete ovoce mražené, nechte ho dobře rozmrazit (ne rychle, aby neztratilo hodně šťávy, nejlépe bude, pokud ho rozmrazíte den dopředu v chladničce). Scezené okapané ovoce dejte do mísy a přisypte asi 2 PL moučkového cukru, aby se trochu presladilo a promíchejte ho s 2 PL rumu (pokud budete dělat dezert pro děti, nepoužívejte rum). Do půl litru plnotučné smetany dejte 2 vanilkové cukry a 20 g práškového cukru a vyšlehejte tuhou šlehačku. Moučkový cukr odsypte z celkového množství 200 g, zbytek cukru dejte do tvarohu. V další míse vyšlehejte šlehačem tvaroh se zbytkem cukru do pěny. Do 1 dcl mléka dejte nabobtnat želatinu. Všechny krémy opatrně spojte do jednoho, do šlehačky přidávejte tvaroh a želatinu, míchejte pomalu, ne šlehačem. Míchejte, dokud se krém úplně nespojí. Do hotového krému opatrně vmíchejte asi polovinu ovoce, jemně promíchejte, ale tak aby se bílý krém nezbarví. Pokud použijete srnčí hřbet, budete potřebovat 2 formy. Na dno forem dejte potravinářskou fólii, začněte vrstvit - nejprve krém, na to piškoty, pokapejte je rumem, obložte ovocem, a znovu krém, ... Krém dejte do chladničky ztuhnout na několik hodin, ideální je, pokud dezert připravíte den dopředu. Krém pak můžete dát i do sklenic na vysokých stopkách, pokapejte likérem a podávejte.

Podobné recepty:

Tiramisu, Ovocný dezert, Tiramisu, Tiramisu, Pečený tvarohový dezert