Gyros

Potřebujeme:

600 g kuřecích nebo vepřových řízků, 2 cibule, 3 papriky (žlutá, červená, zelená), 10 středních žampionů, koření Gyros nebo 1 lžička mleté ​​červené papriky, 1 lžičku oregana, trocha černého mletého pepře, trochu drceného kmínu, sůl, 1 stroužek česneku, 2 PL oleje
Omáčka: 1 kelímek bílého jogurtu, 1 kelímek zakysané smetany, 1 velkou okurku, pažitka, pepř Tzatziky nebo 1 stroužek česneku, máta, citrónová šťáva, sůl, pepř

Jak na to:

Maso nakrájíme na krátké a úzké proužky. Do misky dáme olej a 2 lžičky koření gyros smícháme, přidáme maso a necháme stát asi 2 hodiny. Mezitím si nakrájíme houby a zeleninu na tenké plátky. Rozpálíme pánev bez tuku a zprudka za stálého míchání opečeme maso. Na druhé pánvi na troše oleje orestujeme zeleninu, a pak ji přidáme k masu. Podlijeme asi 1 dcl vody a necháme dusit. Když je vše hotovo dochutíme solí a pepřem a 1 lžičku oregana. K hotovému jídlu podáváme hranolky, americké brambory nebo bílý chléb.

Omáčka: Okurku očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme s jogurtem a zakysanou smetanou. Přidáme koření Tzatziky a nadrobno nakrájenou pažitku. Podáváme vychlazené.

Podobné recepty:

Gyros, Minutka „gyros“, Gyros v arabském chlebu, Vajíčka za studena, Těstoviny ala Adriena