Nedělní koláčky

Potřebujeme:

Na těsto: 750 g BIO špaldové hrubé mouky, 500 ml mléka, 1 nebo 2 vejce, 200 g tuku (Hera), 2 lžičky krystalového cukru, 1 kostka (42 g) kvasnic, 1 lžíce moučkového cukru, štipka soli
Náplň: 1 měkký tvaroh, špetku soli, med na oslazení, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, hrst rozinek, 1 lžíci bílého jogurtu, lžičku mouky, sníh z 1 bílku
povidla (nejlépe švestkový) a drobenku (drobenkou)

Jak na to:

Mléko ohřejeme, přidáme krystalový cukr, rozdrobené kvasnice a necháme stát v teple, dokud vyplouvají na povrch. Do mouky přidáme sůl, moučkový cukr, mléko s kvasnicemi, vejce a smícháme. Tuk rozpustíme a přidáme do těsta. Zpracováváme, dokud se těsto nepřestane lepit na mísu i vařečku. Necháme v teple vykynout alespoň na dvojnásobný objem. Potom ho rozválíme na tloušťku prstu a vykrajujeme kolečka o průměru 6 - 7 cm. Když kolečka trochu podkynou, na každé přidáme lžičku tvarohové náplně, kraje pevně spojíme, bochánky poklademe spojenou stranou na vymazaný plech (max. 3 vedle sebe na šířku plechu). Palcem uděláme do každého důlek, do které vložíme lžičku povidel, kraje potřeme vajíčkem a vrch posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Podobné recepty:

Nekynuté koláčky, Linecké koláčky, Dolkové koláčky, Jáhlové koláčky s ovocem, Bramborové koláčky