Makový-tvarohový koláč

27.4.2012
Potřebujeme:

Těsto: 250 g polohrubé mouky, lžička prášku do pečiva, 2 žloutky, 150 g másla, 60 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry
Maková náplň: 200 g mletého máku, rozinky, 60 g moučkového cukru, skořicový cukr nebo lžička skořice, 50 g rozpuštěného másla, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce švestkových povidel
Tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu, 60 g moučkového cukru, 2 vejce, dvě lžíce hrubé mouky, kyselá smetana
Na vrch: jeden žloutek vy-míchání s lžící vody

Jak na to:

Na začátku zalijte rozinky horkou vodou a nechte je nabobtnat. Všechny přísady na těsto dejte na desku a prohněťte hladké těsto. Pokud se Vám bude lepit na desku, použijte více mouky. Z těsta si odkrojte asi 1/4, kterou použijete na dozdobení na závěr. Těsto vyválejte na tenký kulatý plát, dávejte pozor, aby se nepřilepily na desku. Plát těsta přeneste do formy, kraje odřízněte. Do formy, vymazané máslem a vysypané moukou, ho zlehka vtláčejte. Koláč při pečení naroste. Do zbylého těsta, které jste odkrojily, přidejte trochu kakaového prášku, vyválíme a formičkou vykrajujeme ozdůbky na vrch cesta.
Maková nádivka: Do rozemletého máku přidejte moučkový cukr, scezené rozinky, šťávu z citronu, švestková povidla, rozpuštěné máslo, skořicový cukr, nebo samotnou mletou skořici. Makovou nádivku navrstvěte na těsto.

Tvarohová náplň:. Do mísy dejte nízkotučný tvaroh, zakysanou smetanu, 2 lžíce hrubé mouky, moučkový cukr, žloutky a vše dohladka spojte. Do nádivky přimíchejte sníh ze čtyř bílků. Tvarohovou nádivku naneste na makovou nádivku a pěkně rozetřete. Na to poklademe ozdůbky, které jste vykrajovali. Aby těsto a nádivka z formy slabé, alobalem udělejte vyvýšené okraje kolem formy. Koláč dejte do trouby, na cca 70 minut při teplotě 180 stupňů. Po půlhodině pečení vyjměte koláč z trouby a potřete ho celým rozšlehaným žloutkem s jednou lžící vody. Po upečení a vychladnutí sejměte alobal a na závěr ho posypte přes sítko práškovým cukrem.

Podobné recepty:

Tvarohový koláč, Hrnkový makový koláč, Líný makový koláč, Makový koláč, Tvarohový koláč