Zapečené lilkové lodičky

Potřebujeme:

3 menší lilky, 200 g čerstvých žampionů, 1 nízkotučný tvaroh, 2 menší cibule, půl kelímku zakysané smetany, 150 g tvrdého sýra
Koření: oregano, bazalka, provensálské koření, čerstvá petrželka, vegeta, pepř, sůl, česnekový olej (nebo olivový, resp. Úplně obyčejný)

Jak na to:

Stopky umytých lilků odkrojíme. Rozkrojíme jejich napůl. Vydlabeme dužinu lilku. Lilky řádně osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme minimálně půl hodiny odstát, aby se vyplavila hořkost z dužiny a slupky. Necháme je na utěrce nebo na sítku, aby odtékala hořká šťáva.

Nádivka do lodiček: Do mísy si nakrájíme dužinu z lilků, kterou jsme vydlabali. Dužinu osolíme, necháme chvíli odstát, aby pustila šťávu. Šťávu asi po půlhodince vyždímáme a přidáme nakrájenou cibuli, petrželku a nakrájené čerstvé žampiony (pokud nemáme čerstvé, dáme sterilizované). Přidáme nízkotučný tvaroh a polovinu kelímku zakysané smetany. Toto všechno okořeníme bazalkou, oreganem, provensálským kořením, trochou houbového koření, soli a vegety. Na dno dortové formy dáme olej, poklademe od soli a citronu umyté lilku lodičky do tvaru květinky. Do lodiček navrstvíme směs žampionů, smetany, tvarohu a ostatní. Do středu dáme polovinu rajčata. Na rajče navrstvíme zbytek směsi a přikryjeme druhou částí rajčata. Posypeme strouhaným sýrem a dáme upéct. Pečeme přikryté alobalem asi 50-60 minut při teplotě 180 stupňů. Posledních 15 minut odstraníme alobal, aby se sýr zapekl do zlata.

Podobné recepty:

Vikingské lodičky, Plněné bramborové lodičky, Cuketa plněná cuketou, Čekankové lodičky, Čekankové lodičky